perjantai 30. huhtikuuta 2010

Moskova

22–25.4.2010

Torstaina lähdimme yöjunalla kohti Moskovaa. Juna lähti Moskovan asemalta (siis Pietarista) klo 22.47 ja oli perillä Moskovassa klo 7.40. Valitettavasti en nukkunut kovin hyvin ja näin pidempi matkustusaika (lue: nukkumisaika) jäi hyödyntämättä. Juna oli erittäin viihtyisä ja kalliimpien lippujen vuoksi meillä olikin hieman parempi 4-hengen hytti. Hyttimme hintaan sisältyi matkan lisäksi rasioihin pakattu aamupala sekä pieni matkustuspaketti, joka sisälsi mm. sisäläpsyt ja kenkälusikan.


Perjantai-aamuna sää Moskovassa ei ollut parhaimmillaan, vettä satoi ja lämpötilakin oli alle viiden plusasteen. Rautatieasemalla etsimme lähimmän metroaseman ja aloitimme matkan kohti hostelliamme. Oli kieltämättä mielenkiintoinen kokemus matkustaa metrolla pahimpaan ruuhka-aikaan. Onneksi meillä oli hyvin vähän tavaroita mukana, koska muuten emme olisi päässeet sisälle vaunuihin, saatikka poistumaan siitä oikealla pysäkillä. Meillä oli ”hienoista” säätöä hostellivarauksemme kanssa. En nyt kuitenkaan jaksa alkaa selostaa tapauksesta sen tarkemmin, koska kyseessä oli hyvin monimutkainen kuvio. Pääasia kuitenkin oli, että kaikille matkalaisille järjestyi majapaikka, vaikkakin ryhmämme oli majoitettu kahteen eri hostelliin.

Vihdoin pääsimme itse asiaan eli kaupungin katseluun. Perjantain aikana ehdimme tutustua Kharm Khrista Spasitelya kirkkoon, Punaiseen toriin, GUM:n tavarataloon sekä Basiliuksen katedraaliin, joka on yksi Venäjän kuuluisimmista nähtävyyksistä. Alla kuvia kyseisistä paikoista












Lauantaina oli luvassa lisää turistina oloa. Ensimmäisenä suuntasimme Leninin mausoleumille. Tunnelma mausoleumissa oli hieman karmaiseva. Myönnettävä on etten toista kertaa kävisi ihastelemassa Leniniä. Vartioita paikassa oli viiden metrin välein ja he huomauttivat heti jos et kulkenut tarpeeksi nopeasti tai jos pidit käsiäsi taskussa, myöskään keskustelu ei ollut sallittua.


Seuraava kohteemme olikin sitten Kreml. Saimme Kremliin onneksi opiskelijahintaiset liput, vaikka myyjät eivät aluksi meinanneet hyväksyä venäläisiä opiskelijakorttejamme. Huom! Ulkomaalaisella opiskelijalla on hyvä olla ISC-kansainvälinen opiskelijakortti mukana, jos mieli tekee päästä Kremliin edullisimmilla lipuilla! Kremilissä sijaitseva Varuskamari (museo) oli ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Paikkaa voisi kuvailla varsinaiseksi aarreaitaksi, sillä siellä on esillä kruunuja, jalokiviä, viittoja ja tsaarien valtaistuimia. Ehdottomasti yksi vaikuttavimmista museoista, jossa olen koskaan käynyt! Varuskamarin jälkeen olikin hyvä piipahtaa muutamassa kirkossa pitämässä sadetta. Marian ilmestyksen kirkko on entisaikaan ollut tsaarien yksityinen kirkko, jossa heidät on kastettu ja vihitty. Arkkienkeli Mikaelin tuomiokirkkoon on haudatta tsaareja, ruhtinaita ja muita arvohenkilöitä. Kremlissä ollessa näimme myös kuuluisat Tsaarin kellon sekä Tsaarin tykin. Tsaarin kello on maailman suurin ja se painaa 200 tonnia. Valitettavasti kello murtui, ennen kuin se ehdittiin kiinnittää minnekään.



Kremlissä kiertely oli uuvuttavaa ja tarvitsimme jo kipeästi ruokaa. Päädyimme lopulta Teatteriaukion lähellä olevaan italialaiseen paikkaan. Sijaintinsa puolesta paikka ei ollut halvimmasta päästä, mutta onneksi ruoka ainakin oli maukasta. Iltapäivällä tutustuimme vielä Arabat-katuun, joka on kävelykatu Bulevari- ja Puistokehän välissä. Kävelykatu oli ehkä yksi miellyttävimmistä paikoista koko Moskovassa! Arabat-katu sijaitsi lähellä hostelliamme, joten kävelimmekin kadun päästä päähän ja siitä sitten hostellille.
Illalla ohjelmassamme olikin yhden itävaltalaisen vaihtarimme synttärit.


Sunnuntaina jatkoimme kaupungilla kiertelyä ja kävimme tsekkaamassa Moskova yliopiston. Yliopisto on Venäjän vanhin ja sen päärakennus on yksi Stalinin seitsemästä sisaruksesta. Kyseessä oli vaikuttavan näköinen rakennus, vaikkei arkkitehtuuri edustanutkaan lempisuuntaustani.


Yliopiston jälkeen yritimme vierailla Suklaatehtaalla. Valitettavasti olimme myöhässä ja paikka oli jo mennyt kiinni. Suklaatehtaan lähellä pääsimme kuitenkin todistamaan musiikkivideon kuvauksia. Saa nähdä näymmekö, joku päivä jonkun venäläisen musiikkivideon taustalla… Päivän sää ei ollut ulkoiluun kaikkein otollisin ja saimme päivän aikana mm. todistaa 4 raekuuroa. Kotiin palasimme lentäen sunnuntai-maanantai yönä.

Paljon Moskovaan jäi vielä näkemistä ja toivottavasti pääsen sinne uudemmankin kerran! Minun on kuitenkin tunnustettava, että Pietari tuntuu enemmän kodilta ja omalta kaupungiltani. Johtopäätös: voin siis pitää itseäni ainakin jollain tavalla pietarilaisena.

maanantai 26. huhtikuuta 2010

Zini´s tours osa 4

8-12.4.2010

8.4 isoveljeni saapui tervehtimään minua Pietariin. Olimme järjestäneet majoittumisen niin, että myös minä pääsin nukkumaan hotelliin. Yövyimme siis Sokos-hotelleihin kuuluvassa Olympic Garden hotellissa, joka sijaitsee lähellä Teknologitseski Institut metroasemaa. Pieni breikki asuntola-asumiseen oli erittäin tervetullut, ihanaa viettää aikaa siistissä ja rauhallisessa ympäristössä ja nukkua hyvässä sängyssä. Täällä asuessani olen ainakin oppinut arvostamaan pieniä asioita, kuten toimivaa suihkua, jossa vesi tulee sopivalla paineella, eikä suihkun lämpötilaa ei tarvitse säätämää koko aikaa.

Majoittumisen jälkeen olikin jo ruokailun paikka. Ei ole kovinkaan suuri yllätys minkä ruokapaikan valitsimme; EurAsia ja ruokana tietty sushia. Ja hyvältä maistui edelleen!


Torstaina ehdimme vielä käydä tutustumassa Kirkkoon veren päällä (Hram Spasa-na-Krovi), joka on rakennettu tsaari Aleksanteri II murhapaikalle. Kirkko oli sisältä erittäin vaikuttava ja kaunis. Ihmettelenkin etten aiemmin ole ehtinyt käymään sen sisällä.


Torstaina menimme ajoissa nukkumaan, jotta jaksaisimme kierrellä paikkoja ahkerasti seuraavan päivänä.

Perjantaina heräsimme hyvissä ajoin ja aloitimme turistikierroksemme tutustumalla Pietarin tupaan, joka on yksi kaupungin vanhimmista rakennuksista. Museon punatiilinen rakennus, jonka sisällä hirsimökki on. Kyseisestä mökistä Pietari suuri valvoi kaupungin rakentamista. Pietarin tuvalta jatkoimme Pietari-Paavalin linnoitukseen, joka on yksi kaupungin vanhimmista alueista.


Itse alueelle pääsy on ilmainen, mutta halusimme käydä muutamassa museossa, joten päädyimme lippuihin, jotka sisälsivät pääsyn seuraaviin paikkoihin: Pietari-Paavalin tuomikirkko, Trubetskoin bastioni, Komendanttien talo, Paikallishistorian museo sekä Kosmonauttien ja rakettiteknologian museo. Tuomikirkko on ensimmäisiä kaupunkiin rakennettuja kivirakennuksi ja sen kultainen torni on 122 metrillä historiallisen keskustan korkein. Kirkkoon on haudattu kaikki Pietari Suuren jälkeen hallinneet tsaarit, kahta lukuun ottamatta. Kirkko oli erittäin kaunis ja pitäisinkin sitä yhtenä Pietarin kauneimmista.


Trubeskoin bastioni puolestaan antoi karumman kuvan kaupungin, ei-niin miellyttävästä puolesta. Pietari Suuren poika Aleksei oli ensimmäinen linnoituksen vankilaan vangittu henkilö. Vankila toimi aina 1920-luvulle saakka. Bastionissa ovat istuneet lukuisat vallankumoukselliset ennen sitä ja sen jälkeen. Vankilan pihalta myös organisoitiin pahamaineiset kuljetukset Siperiaan. Vankila oli mielenkiintoinen, mutta kieltämättä vähempikin koppien katselu olisi minulle riittänyt. Paikallishistorian museossa saimme taas todistaa venäläisten babuskojen ystävällisyyttä. Hän luuli meitä aluksi venäläisiksi ja yllättyi kun olimmekin suomalaisia. Saimme muutamasta taulusta erittäin perinpohjaisen selostuksen ja hän jopa halusi ottaa Henkasta ja minusta kuvan.

Matkamme jatkui linnoitukselta Iisakin kirkolle. Kävimme sekä näköalatasanteella, että kirkon sisällä olevassa museossa.


Pitkän päivän jälkeen oli hyvä suunnata syömään Krokodil-ravintolaan, joka sijaitsee Iisakin kirkon lähellä. Täytyy myöntää, että ruoka oli erinomaista ja söin yhden elämäni parhaista Stroganoff-annoksista. Illalla kävimme parilla drinkillä hotellimme lähellä olevassa Manilov-lounge barissa.

Lauantaina kävimme tutustumassa Eremitaasiin. Mukavaa oli, että vihdoinkin kiersin myös alakerran Esihistorian ja Antiikin saleja. Eremitaasi on niin uskomattoman suuri, että joka kerta olen nähnyt siellä uusia paikkoja. Täytyy kyllä myöntää, että lauantaina jalat olivat edelleen kipeät edellispäivän kiertelystä, mikä hieman häiritsi kiertelyä. Turistina oleminen käy kyllä työstä!

Sunnuntaina oli vihdoin kauan ja hartaasti odotettu jalkapallopeli, Zenit vs. Lokomotiv. Olimme jännittäneet sää ennusteita, mutta yläkerran herra oli meille erittäin suopea ja saimme nauttia ottelusta mitä mahtavimmassa säässä, katsomossa tarkeni istua jopa T-paidassa. Turvatarkastukset peliin olivat tiukat ja jouduimmekin menemään 3 tarkastuksen läpi (huom. Moskovan pommi-iskut). Tunnelma pelissä oli aivan mahtava ja kaiken lisäksi voitimmekin Moskovalaiset 1-0.




Harmi, etten aiemmin ole käynyt katsomassa pelejä… no vielähän tässä ehtii. Maanantaina kiertelimme vain kaupungilla ja nautimme aurinkoisesta säästä ja pian koittikin Henkan kotiin paluu.

Seuraavalla kerralla luvassa Moskovan kuulumisia.

keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Pääsiäinen ja Zini´s tours osa 3

1-6.4.2010

1.4 Aprillipäivä alkoi osaltani erittäin mukavalla yllätyksellä, viime syksynä vaihdossa ollut Viki teki yllätys visiitin Pietariin. Heräsin aamulla oven koputukseen, jonka avasin erittäin unen pöpperöisenä. Viki se siellä oven takana koputteli ja kaiken lisäksi sain häneltä pääsiäislahjaksi itse maalatun Migonon-munan. Päivä oli aurinkoinen sekä lämmin ja siksipä myös nahkatakki kaivettiin esille talviteloilta. Kevät oli siis vihdoin saapunut Pietariin!

2.4. Perjantaina sain pääsiäisvieraakseni opiskelukaverini lappeen rannasta. Tietysti kaupunkiin päästyämme suuntasimme nauttimaan EurAsian Happy Hoursta eli kaikki tilatut sushit tulevat tuplana. Kieltämättä jossain vaiheessa seurueeseemme iski maksimum over load of sushi. Ihana kevät sää jatkui, joten loppu päivä kului kaupungilla guljailessa ja Nevanrannalla notkuessa.

3.4. Lauantaina jatkoimme kaupungilla pyörimistä ja kävimme niin Iisakin kirkon kattotasanteella ihastelemassa kaunista Pietaria sekä Vodka-museossa. Museossa esitellään Vodkan historiaa, erilaisia valmistusmenetelmiä sekä eri vodka merkkejä. Pietari Suurella oli kuulemma tapana järjestää juhlista myöhästyneelle henkilölle ”rangaistus-malja”. Kyseisenä aikakautena vodka oli vahvuudeltaan 20–25 %, rangaistusmalja oli kuitenkin kooltaan 1,25 litran suuruinen. Parasta oli siis ilmestyä ajoissa Pietari Suuren juhliin…

Lauantai-sunnuntai yönä näimme Ortodoksiseen pääsiäisperinteeseen kuuluvan kulkueen, jossa jumalan palvelukseen osallistuneet kiertävät kirkkoa ympäri puolen yön aikaan. Moskovan pommi-iskujen takia turvallisuuteen on kiinnitetty paljon huomiota ja Kazanin kirkon edustalle päästäksemme meidänkin oli kuljettava metallinpaljastimien läpi.Sunnuntaipäivä kuluikin nopeasti ostoskeskuksessa kierrellessä ja kaupunkia ihmetellessä.

P.S.Seuraavassakin kirjoituksessani on luvassa lisää matkakertomuksia, sillä ajoin kertoilla veljeni matkasta täällä Pietarissa (kävimme mm. Zenitin pelissä)