maanantai 22. maaliskuuta 2010

Opiskelua

Tähän väliin päätän kirjoittaa myös hieman venäjän kielenopiskelusta täällä Finecillä, koska vaihto-opiskeluunhan tänne on tultu. Venäjää meillä on 12 tuntia viikossa ja vaihto-oppilaat on jaettu kuuteen eri ryhmään osaamisensa perusteella. Ryhmiä löytyy aina alkeista äidinkielenään venäjää puhuviin. Itse kuulun keskitason ryhmään.

Viikonlukujärjestykseni näyttää seuraavalta:
Maanantai: 10.50–12.20 ja 14.30–16.00
Tiistai: 14.30–16.00
Keskiviikko: 12.40–16.00
Torstai: 14.30–16.00

Oppitunneilla käytämme kahta oppikirjaa, peruskirja, joka sisältää tekstejä, kielioppia ja tehtäviä ja toisena kirjana miellä on vielä erillinen kielioppikirja. Maaliskuussa olemme keskittyneet käsittelemään partisiippeja, joista meillä on koe torstaina. Tunneilla teemme runsaasti kielioppitehtäviä sekä luemme tekstejä tai lehtiartikkeleita. Opettajamme haluaa rohkaista meitä käyttämään venäjää mahdollisimman monipuolisesti, joten keskustelemme myös tunneilla paljon. Tähän mennessä olemme mielestäni kuitenkin kirjoittaneet melko vähän.

Suurimpana erona kuitenkin Suomessa saatuun kielenopetukseen, on tyyli jolla käymme tehtäviä läpi. Venäjällä tehtävät tehdään tunneilla aina suullisesti ja opettajan esittämiin kysymyksiin on kyettävä vastaamaan ripeästi. Minulla kesti ainakin pari kuukautta ennen kuin totuin tällaiseen opiskelutyyliin. Suomessahan kaikki kotitehtävät tehdään lähes aina ensin kirjallisesti kotona, jolloin sinulla on myös paljon enemmän aikaa pohtia vastauksia. Venäläisessä opetustyylissä on hyvää, että se opettaa reagoimaan nopeasti eri tilanteisiin. Toinen selkeä ero tulee esille siinä, että täällä ei ole käytössä audiovälineitä, joista voisimme kuunnella läpi käytävän tekstin etukäteen. Uuden tekstin ja uusien sanojen ääneen lukeminen osoittautuukin tästä syystä melko hankalaksi, koska sanojen kirjoitusasu ja ääntämys eroavat, välillä huomattavasti, toisistaan. Venäjänhän on tunnetusti helposti äännettävä kieli, kuten seitsemän eri s-kirjainta osoittavat.

Tänään meille tuli kotitehtäväksi kirjoittaa ja kertoa seuraavalle tunnille, jostakin julkisuuden henkilöstä, hänen luonteen piirteistään ja ulkonäöstä. Voi olla, että kirjoitan Peppi Pitkätossusta, vaikkei kyseessä olekaan todellinen henkilö. Lisäksi pitäisi suomennella ja opetella muutamat uudet sanat ja lukea siihen torstain testiin. Seuraavassa kirjoituksessa kerron taas enemmän kuulumisiani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti